Dag 8: De rondrit door Swaziland

DSC_5056

In de verte dondert het water van een waterval, wat een rustgevend geluid geeft. Dit geluid wordt abrupt onderbroken door de wekker die om kwart voor zeven af gaat. We hebben heerlijk geslapen in ons tentje. Het was weliswaar koud in de tent, maar onder de dekens lekker warm. Vandaag willen we voor het ontbijt een trail gaan lopen. Gisteren kwamen we pas tegen de donker aan, dus is het er toen niet meer van gekomen.

DSC_5018

De trail die we lopen leidt uiteindelijk tot onder aan de waterval. Eerst kijken we bovenaan de waterval. Daarna lopen we een natuurlijke trap af. Het zijn een stuk of 70 treden. Onderaan de waterval hebben we een mooi uitzicht. Als we terug lopen, nemen we plaats aan het ontbijt. We eten een omelet en een bordje yoghurt met muesli. De eigenaar van de lodge komt een praatje maken en verteld ons dat we de kapotte band in een dorp verdop kunnen laten maken. Bij het uitchecken wordt op een kladpapiertje de route uitgetekend.

DSC_5021

We krijgen het bedrijfje makkelijk gevonden. Het is in een achterbuurtje en als we aankomen is er nog niet veel klandizie. Er ligt vijf man in de berm te koekeloeren. We mogen achterom rijden. Daar zijn we blij mee, want dan staan we niet zo in de kijk. De beste man fixt onze band. Terwijl we wachten wordt er nog een tractorband afgeleverd en er komt nog een pickup aanrijden met een kapotte band. Er kunnen dus meer mensen aan het werk. Als de band klaar is, wordt deze weer keurig onder de auto geplaatst en de reserveband verdwijnt weer in de kofferbak. Rekening: 30 Rand. We betalen 50, want we zijn heel blij dat het weer gerepareerd is. Daar koop je in Nederland nog geen fietsbandenplak set voor. We kunnen weer op weg.

DSCN2853

We rijden dwars door Swaziland. Op de meeste plaatsen is het “armoei troef”. Het blijft druk langs de weg. We zien jonge kinderen langs de snelweg lopen. Koeien, kippen en geiten die in de berm staan te grazen. Soms staan ze gewoon op de (snel)weg te kijken. Als we door de hoofdstad Manzini rijden, zien we nog een krottenwijkje. Net buiten de stad doen we wat boodschappen bij de Spar. We kopen twee lekker knapperige sandwiches (of zijn ze taai?) en een croissant. Midden op de parkeerplaats staan twee hele kleine afrikanen te plassen. Ze worden totaal genegeerd, of het de normaalste zaak van de wereld is.

DSC_5078

Zonder problemen steken we de grens over bij Lavumisa/Golela. De snelweg richting Hluhluwe gaat dwars door een natuur reservaat heen. Er zitten allerlei dieren langs de weg. Op volle snelheid stampt Annemarieke op de rem. Frank zit bijna met zijn neus tegen het dashbord aan, want hij zat met zijn fototoestel te spelen. Er vliegt een impala voor de auto door, die we op een haar na missen.  Er wordt een keer goed gevloekt en we kunnen weer verder.

DSC_5072

Door wegwerkzaamheden en een slechte navigator, missen we de goede afslag. Bij de eerstvolgende gelegenheid gaan we eraf en laten de auto vol  tanken. Ook worden de ramen gewassen. In totaal houden we 5 afrikanen aan het werk. We verdelen 10 rand fooi onder deze mensen. Ze lijken de gelukkigste mensen op aarde en vertellen ons precies hoe we moeten rijden. Bij de pinautomaat, die aan het tankstation vast zit, gaan we pinnen. Probleemloos deze ronde. Binnen halen we nog een beker koffie. Heerlijk.

Na een kwartier rijden zijn we op onze plek van bestemming: Zululand tree lodge. Bij de receptie krijgen we een warme chocomel met daarin een marshmallow. We worden naar ons huisje geleid. Het is een boomhut. We moeten met het trapje naar boven. Als we binnen komen, zijn we aangenaam verrast. Het is ontzettend luxe, met een mooie badkamer. De veranda biedt uitzicht op een boom waar net een vogel een nest aan het bouwen is. Helemaal top.

DSCN2866

Er staat nog een high tea op ons te wachten. We gaan dus naar het restaurant en krijgen een bakkie koffie en een aantal Afrikaanse lekkernijen. In de lounge set rusten we uit en genieten van het uitzicht. Tegen zeven uur schuiven we aan voor het diner. Een lopend buffet. Voor ieder wat wils. We proberen nog een game drive te boeken voor het Hluhluwe/imfolozi game reserve. Helaas is dit niet meer mogelijk. Dus gaan we morgen zelf met de auto rijden. Om kwart over tien lekker slapen.

3 reacties op “Dag 8: De rondrit door Swaziland

 1. Geweldig wat jullie allemaal zien en meemaken. De foto’s zijn prachtig en geven een goed beeld.
  Veel plezier nog.
  Tante Mariëtte en ome Hans

 2. Hoi Frank en Annemarieke, Wat maken jullie een prachtige rondreis. Super dat jullie zo’n mooi logboek bij houden én dat wij dat mogen lezen, voorzien van prachtige foto’s. Fantastisch. Geniet van de vakantie, maar zo te zien lukt dat wel. We kijken uit naar jullie volgende belevenissen.
  Heel veel groetjes uit een bloedheet Oirschot, Joop en Els.

 3. Hey Frank en Annemarieke,

  Mooi om zo met jullie mee te kunnen reizen, prachtige foto’s.
  Wij hebben in oktober safari voor de boeg dus ik volg jullie op de voet om ideeën op te doen.
  Zo te zien is het hier nu warmer dan daar. Goed weer voor ‘braai’ hier. Maar volgens het weerbericht onweer op komst de komende dagen.

  Groeten uit de Beerzen,

  Marit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>