Dag 17: Op struisvogel safari

DSC_6951

Vandaag nemen we een rustdag. Ook wij hebben tenslotte vakantie. Wel willen we nog op struisvogel safari. Oudtshoorn is de struisvogel hoofdstad van de wereld. 100 jaar geleden was dit een bloeiende handel. De receptie reserveert voor ons bij een “show farm” een rondleiding om 11 uur. Ondertussen gaan wij aan het ontbijt.

De show farm ligt op een 20 minuutjes rijden van onze accommodatie. Langs de weg zien we weer struisvogels in de wei staan. Als we bij de parking aankomen blijkt het niet druk te zijn. Voor 160 rand kopen we twee tickets en nemen een kijkje in shop. We moeten een kwartiertje wachten. Onze gids heet Dannie en het lijkt erop dat we een privé rondleiding gaan krijgen, want wij zijn de enigste twee gasten. Hij laat ons de verschillende veren van een struisvogel voelen. Deze worden gebruikt voor het maken van boa’s. Ook worden ze gebruikt voor het maken van schoonmaakmiddelen.

DSC_7009

Dan lopen we door naar een ren waar een mannetje en een vrouwtje in rondlopen. Daar krijgen we de wat algemenere informatie. Een struisvogel kan zo’n twee meter hoog worden en weegt gemiddeld zo’n 120 kg. Als de kuikens 14 maanden oud verkleuren de mannetjes. Pas dan kunnen ze zeggen of een kuiken een mannetje of een vrouwtje is. In deze ren loopt een wit vrouwtje rond, wat vrij uniek is. Dit komt slecht één in de tienduizend keer voor.

DSC_7066

Inmiddels zijn er nog een stuk of tien gasten meer gearriveerd en die sluiten zich bij onze groep aan. Op de boerderij hebben ze drie verschillende soorten struisvogels. Ook hebben ze een emoe, die oorspronkelijk in Australië leeft. Deze lijkt op de struisvogel, maar is een maatje kleiner.

DSC_6947

De gids laat een struisvogelnest zien. Een struisvogel maakt een nest van 15 eieren. Om de twee dagen legt het vrouwtje een ei. Als het nest compleet is gaat de struisvogel broeden. Na 42 dagen breekt de struisvogel de eieren open met de borstkast en komen de kuikens uit het ei. Om te laten zien dat de struisvogel eieren zo sterk zijn mogen we er op gaan staan. Annemarieke gaat als eerst, daarna gaat Frank het ook proberen. Ook mogen we er nog een vasthouden. Ze zijn erg zwaar.

Als we alle verschillende soorten gezien hebben, komen we bij een kleinere ren uit. Twee jockeys hebben een struisvogel gevangen. Om beurten mogen we op de vogel gaan zitten. We proberen het allebei en het is erg leuk. Als de gids vraagt of er iemand op de struisvogel wil rijden, is Frank de enige die het durft. Hij krijgt een broek aan en moet slofjes om zijn schoenen. De struisvogel krijgt een zak om zijn hoofd en Frank mag plaatsnemen op de vogel. Dan trekken ze de zak van zijn hoofd en de vogel rent hard weg. De twee jockeys rennen achter de struisvogel aan om hem op te jagen. Het is een komisch gezicht. Na afloop krijgt Frank een “rijbewijs” voor het rijden op struisvogel.

DSC_6992

Het laatste onderdeel van de tour was een wedstrijd tussen de twee jockeys op een struisvogel. Het was een erg leuke ervaring. Een mooie safari om aan ons lijstje toe te voegen. Na een drankje op het terras keren we weer terug naar de lodge. Onderweg stoppen we nog even om een foto te maken van de struisvogel.

’s Middags gaan we op een ligbedje aan het meertje liggen, voor de tent. We proberen nog wat dieren te spotten en drinken nog een biertje en een wijntje. Het is erg lekker weer! We zien vooral de watervogels, herten en in de verte nog drie olifanten.

DSC_7186

In de avond eten we allebei een struisvogel biefstuk in het restaurant en daarna gaan we lekker naar ons voorverwarmde bed. Morgen rijden we door naar de Zuid Afrikaanse wijnstreek, Stellenbosch.

1 reactie op “Dag 17: Op struisvogel safari

  1. Geweldig leuk en nu hebben we ook een struisvogelpiloot in de familie. Wauw. Dat is nog eens wat anders als struisvogelpolitiek; overigens ben ik wel benieuwd waar het gezegde dat een struisvogel zijn kop in het zand steekt vandaan komt, of heeft het toch iets te maken met de zak over de kop, want in beide gevallen zie je niets.
    Op naar het volgende avontuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>