Dag 15: Township tour

DSCN3485

Vandaag slapen we uit. Om negen uur aan het ontbijt, waar we pannenkoeken krijgen. Om tien uur staan we klaar om met een gids naar Knysna Township te gaan. De gids heet Ella. Ze leeft zelf in het Township en zorgt voor 15 kinderen. De ouders van deze kinderen zijn dood, zijn aan de drugs/drank of zitten in de gevangenis. Oftewel, een gids die het Township van binnen en buiten kent. We worden voor de deur van onze accommodatie opgehaald door een andere dame. Zij geeft aan dat we nog twee touristen moeten ophalen en daarna Ella. Ella heeft een aantal goede aanbiedingen gezien bij de supermarkt en is dus aan het hamsteren. De twee andere touristen blijken twee dames uit Canada te zijn. Na 5 minuten zijn we er al helemaal klaar mee, want overal wordt overdreven blij op gereageerd.

DSCN3461

Na een ritje van slechts enkele minuten komen we al in het Township aan. We zien een paar kinderen staan van een jaar of 5 en de schuifdeur van ons busje gaat open. Ze krijgen een snoepje en ze zijn helemaal blij. Ze poseren voor de foto’s die we maken en willen de foto terug zien op de camera. We kijken eens een keer goed rond. We staan midden in een krottenwijk. Deze wijk bestaat uit kleine hutjes. De hutjes bestaan uit hout en golfplaten. De meeste hutjes zijn niet voorzien van stroom, water en sanitaire voorzieningen. De regering is wel bezig om dit te verbeteren. Maar dat is op veel plekken nog niet zichtbaar.DSCN3467

 

In deze wijk wonen zo’n 20000 mensen. Het is één van de kleinste townships van Zuid Afrika. Naar schatting leven zo’n 20 miljoen mensen in armoede in dit land. We zien al gauw de Township Big 5. Dit zijn de koe, het varken, de kip, de hond en de geit. De beesten lopen gewoon los rond in en om de hutjes. Uit een hutje zien we een varken met een biggetje komen. Ook voor de honden hebben we brokken meegenomen. Het zijn dunne scharminkels.

De mensen verdienen hun brood in de wijk zelf. Ze runnen een winkeltje vanuit een zee container. We nemen een kijkje bij de kapper. In de zeecontainer staat een bank en een tuinstoel en aan de muur hangen enkele posters met verschillende soorten kapsels. Ook zien we nog andere winkeltjes zoals een schoenmaker, kleermaker, carwash, bandenreperateur en zelfs een tv winkeltje.

DSCN3490

 

Daarna stoppen we bij een “kinderdag verblijf”. De kinderen zijn erg blij om ons te zien en zingen liedjes en dansen daarbij. Het zijn kinderen t/m 6 jaar. Vanaf hun 7de jaar gaan ze naar de basisschool. Als we gaan, geven we de kinderen een high five en een glimlach. Ook stoppen we bij een bibliotheek. Hier kunnen de mensen boeken lezen. Er zijn boeken in verschillende talen.

DSCN3500

Ook wordt er nog een stop gemaakt bij het huisje van Ella. In dit huis zijn drie kindjes opgevangen. De anderen zitten in een safehouse wat aan de andere kant van de wijk ligt. De thee staat voor ons klaar en we maken muziek op een djembe.

DSCN3567

Eén van de kindjes klimt bij Frank op schoot en kijkt mee door de filmcamera. Hij snapt er niks van, maar vindt het wel leuk om mee te filmen.

DSCN3565

Als we de wijk uitrijden stoppen we op een heuvel. Als we naar beneden kijken zien we een basisschool. De kinderen zijn buiten aan het spelen. Ze dragen een schooluniform en zitten met 40 kinderen in een klas. De klassen zien eruit als “meeuw combi’s”. Op deze school zitten zo’n 900 tot 1000 kinderen.  Het is allemaal behoorlijk indrukwekkend. Ondanks de “armoedige” omstandigheden waarin deze mensen leven, ze zijn wel erg blij en vrolijk.

DSCN3573

In de middag rijden we naar “Birds of Eden” en “Monkeyland”. In deze twee parken kun je apen en vogels bekijken. We beginnen bij de apen. In een rondleiding van een uur zien we allerlei verschillende soorten apen.

DSC_6610

DSC_6624

Daarna maken we een wandeling door het vogelpark. Het is één gigantische voliere met een wandelpad van maar liefst twee kilometer. We zien veel verschillende soorten vogels. We worden achtervolgd door een papegaai. Overal waar we stoppen duikt hij op en probeert hij op ons te gaan zitten. Helemaal gek worden we ervan. Toch genieten we van de vele gekleurde vogels in verschillende soorten en maten. In het restaurantje drinken we nog iets. Als we uiteindelijk het park verlaten weet de papegaai ons toch weer te vinden en gaat bij Frank op zijn rugzak zitten.

DSC_6685

DSC_6748

DSC_6756

In Plettenbergbaai gaan we op zoek naar een restaurantje. We gaan eten bij steakhouse Spur. Daarna gaan we terug naar ons guesthouse. De kachel wordt goed opgestookt omdat het koud is in de kamer. Samen drinken we nog een flesje wijn.

1 reactie op “Dag 15: Township tour

  1. Dat zal ook een hele belevenis zijn geweest om de armoede met eigen ogen te zien. Mooi dat de mensen net zo gelukkig of nog gelukkiger zijn dan wij. Mooie foto van die eend achtige. Mooi beestje ook. Veel plezier nog verder en geniet van je laatste weekje Zuid Afrika.

    Groetjes,
    Mark en Marlieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>